Search

Još 2004. upozoravao sam na problem betonizacije

Kao idejni začetnik i organizator studijskog istraživanja 2004. godine doveo profesore i kolege studente s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kako bi istražili turističko tržište, problem bespravne gradnje i utjecaj iste na turističku ponudu Makarskog primorja. Na našu žalost, puno toga što se tad predviđalo se i ispunilo.Naša buducnost nije zabetonirana, ali najvecoj makarskoj vrijednosti – javnom prostoru – moramo pristupiti sa znanjem i razumijevanjem onoga što zakoni, pa cak i važeći Prostorni plan propisuju.


Nužno je donijeti novi Prostorni plan jer brojne odredbe ne idu u prilog javnom interesu niti štite prostor. Zaštita postojećih zelenih zona, ograničenje rekonstrukcija, ujednačavanje tipa gradnje na uskom području, kaskadna gradnja koja ne bi tako grubo zadirala u prostor samo su neke od stavki koje nedostaju u važećem Prostornom planu.


Do novog prostornog plana, ovo su 4 koraka kojima ćemo ODMAH po preuzimanju mandata spriječiti daljnju devastaciju:


1. Osigurat ćemo kontrolu postojećih odredbi o postotku zelenih površina i zasađenih stabala po projektu.

2. Obvezat ćemo investitore na izradu projekta za uređenje okoliša građevine kao sastavnog dijela građevinske dozvole.

3. Na tehničkom pregledu inzistirat će se na provedbi svih dijelova projekta vezanih uz zelenu površinu, a u slučaju ignoriranja struke uskratit će se uporabnu dozvola.

4. Sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole bit će javno dostupne.


Transparentno vođenje grada naš je prioritet! Samo tako možemo graditi Makarsku kojom se ponosimo.